”Ghidul de bune practici în relația sistemului judiciar cu celelalte profesii, în special avocați” elaborat în cadrul proiectului ”TAEJ-Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivel judiciar” al Consiliului Superior al Magistraturi (CSM).
Informare privind
”Ghidul de bune practici în relația sistemului judiciar cu celelalte profesii, în special avocați”
15.01.2020
Elaborarea ”Ghidului de bune practici în relația sistemului judiciar cu celelalte profesii, în special avocați” este o activitate derulată în cadrul proiectului ”TAEJ-Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivel judiciar” al Consiliului Superior al Magistraturi (CSM).
Proiectul inițial al ghidului a fost realizat de o echipă de 11 experți, dintre care 5 experți-avocați, 4 experți-judecători și 2 experți în comunicare aleși de către CSM. Echipa de experți-avocați a fost formată din: avocat Andreea Ciurea (Baroul Brașov), avocat Iulia Tudora Cătinean (Baroul Cluj), avocat Voicu Sârb (Baroul Cluj), avocat Bogdan Stancovici (Baroul Sibiu) și avocat Petre Matei(Baroul București).
Programul a debutat cu organizarea unei serii de 16 workshop-uri pentru colectarea de informații necesare redactării ghidului, ateliere care s-au desfășurat în circumscripția fiecărei Curți de Apel din țară și la care au participat într-o proporție reprezentativă, avocați, judecători, procurori și executori judecătorești.
Ghidul oferă recomandări cu valoare de principiu și anumite detalieri în privința unor chestiuni practice. Ghidul nu cuprinde sancțiuni.
Proiectul realizat de echipa de experți a fost analizat în ședințele Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) din 23.08.2019, având la dispoziție opinia exprimata de membrii grupului de lucru (avocați) care a participat la elaborarea acestuia, care au făcut o informare asupra activității lor și care au avut o opinie favorabilă cu privire la acesta, din 08.11.2019 și 06.12.2019. Despre analiza Ghidului de către Comisia Permanentă au fost făcute mențiuni în Informările încheiate și diseminate imediat după încheierea ședințelor.
Comisia Permanenta a UNBR, prin adresa nr. 264-AUT-2019/16.12.2019, a comunicat ca: ,,apreciază eforturile depuse de coordonatorii proiectului”, împreună cu „cooptarea ȋn activitatea de elaborare a Ghidului a 5 experți-avocați”. De asemenea, s-a menționat faptul că Ghidul „cuprinde teme de interes pentru profesia de avocat, cum sunt cele legate de reducerea cheltuielilor de judecată referitoare la onorariul avocațial, care au reprezentat și în cadrul workshop-urilor un subiect sensibil” și s-a apreciat că acesta „aduce o îmbunătățire a activității profesiei noastre, în limitele textelor de lege, care nu au fost și nu pot fi modificate la nivel de ghid”. Ca urmare, Comisia Permanentă „apreciază utilitatea Ghidului pentru evoluția raporturilor avocat – judecător – procuror și pentru armonizarea activității judiciare”.
Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România a recomandat si unele modificări față de forma Ghidului comunicată de Consiliul Superior al Magistraturii, în principal asupra compatibilizării terminologiei utilizate în cazul recomandărilor făcute avocaților, respectiv judecătorilor si procurorilor, comunicarea actelor de procedura in timpul vacantei judecătorești sau redactarea actelor judiciare. În egala măsura s-a arătat că luarea ȋn considerare a recomandărilor înaintate ar fi de natură să conducă la o creștere a asimilării acestui instrument de corpul profesional al avocaților.
În forma dată publicității de către CSM (adoptată în 19 decembrie 2019) au fost acceptate o serie din recomandările înaintate de către Comisia Permanentă a UNBR.
În perioada următoare vor avea loc 42 de sesiuni de diseminare a dispozițiilor Ghidului la care vor participa deopotrivă avocați, judecători si procurori, evenimente care au potențialul de a armoniza relațiile dintre profesiile juridice si a conduce la o apropiere fireasca a corpurilor profesionale. În data de 7 februarie 2020 este programată Conferința de lansare a Ghidului, în legătura cu care am confirmarea Consiliului Superior al Magistraturii ca au fost lansate invitații de participare pentru fiecare barou.
Președintele UNBR
Av. dr. Traian-Cornel BRICIU
- Distribuie